Behandelmethoden

 

Acupunctuur is het plaatsen van naaldjes op vaste punten, ook wel acupunctuurpunten genoemd, op het lichaam. Alhoewel deze behandelmogelijkheid al 3500 jaar oud is, is de acupunctuur in de loop der tijd veranderd en zal ook blijven veranderen. Veranderingen welke hebben plaatsgevonden zijn bijvoorbeeld terug te vinden in het gebruik van anderesoorten naalden (veel dunner en van betere kwaliteit), nieuwe ontwikkelingen waaronder het gebruik van elektrotherapie (voor o.a. behandeling van pijn) of een combinatie van westerse medicatie en acupunctuur (voor een effectievere behandeling). Mocht u willen weten of acupunctuur voor u iets kan betekenen, dan kunt mij geheel vrijblijvend vragen om advies.    

Is acupunctuur veilig?
Acupunctuur is een zeer veilige behandelmethode. Belangrijk bij het plaatsen van de naaldjes is dat het gebeurt door een therapeut met voldoende kennis van de anatomie, werking van acupunctuurpunten en de voorwaarden die er zijn bij het aanprikken van deze acupunctuurpunten. De naaldjes die worden gebruikt zijn steriel en worden slechts één keer gebruikt om besmetting van ziekten te voorkomen.

Middels de aansluiting bij beroepsvereniging Zong voldoe ik aan de gestelde eisen.

 

Tuina is een combinatie van Traditionele Chinese massage en manipulaties. De massage bestaat uit technieken als strijken, drukken, kloppen en kneden op verschillende gebieden of acupunctuurpunten op het lichaam. Het manipuleren is het door de therapeut gecontroleerd bewegen van het lichaam. Zowel de massage- als de manipulatietechnieken dienen ervoor om lokale blokkades op te heffen, waardoor de balans in het lichaam zich herstelt en onder andere pijnklachten verdwijnen.

 

Cupping is een zuigtechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid. De werking is zeer krachtig en effectief. Omdat de huid vacuüm wordt gezogen in de cup, gaat de huid omhoog staan. De kracht van vacuüm is heel sterk waardoor het meteen zorgt voor het stimuleren van de doorbloeding en het stimuleren van Qi (energie). Verklevingen en diepe spierknopen worden als het ware naar de oppervlakte gezogen waardoor blokkades worden opgeheven. Ook de afvalstoffen in je lichaam komen zo vrij en worden direct afgevoerd. Omdat de kracht van cupping sterker is dan massage, heeft het een diepere werking.

 

Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek waarbij met een jade- of andere steen, afvalstoffen uit het lichaam geschraapt worden. Hierdoor gaat bloed en energie weer beter stromen waardoor diverse klachten of ziektes kunnen verminderen en zelfs helemaal kunnen verdwijnen.

 

Voor veel mensen in het Westen is acupunctuur de bekendste traditionele Chinese geneeswijze, maar in China zelf staat de kruidengeneeskunde hoger in aanzien. Waar acupunctuur de rivieren en stromen van het lichaam weer in evenwicht brengt, zorgt de kruidengeneeskunde dat het land vruchtbaar is en er goede gewassen kunnen groeien.

Net als bij alle geneeswijzen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is het doel van de kruidentherapie om de balans in het lichaam te herstellen. Daarom bekijkt de therapeut altijd het totaalplaatje: niet alleen naar de klachten, maar ook bijvoorbeeld naar leefstijl en eetgewoonten van een patiënt.

In de kruidengeneeskunde zijn de medicinale middelen ingedeeld naar hun werking. Zo zijn er middelen die tonifiëren (voeden of versterken), slijm oplossen, de spijsvertering of de bloedcirculatie bevorderen. Door de kruiden in bepaalde verhoudingen te combineren, zijn ze voor vele aandoeningen inzetbaar. Ook bij moeilijke behandelbare aandoeningen, zoals onvruchtbaarheid, kunnen kruiden soms tot opmerkelijke verbetering leiden. Bij hoofdpijn werken kruiden op onderliggende oorzaken, zoals verstoring van de hormoonhuishouding of bloedsomloop, of het vasthouden van vocht.

Afhankelijk van de diagnose combineert de therapeut de kruiden met andere geneeswijzen, zoals acupunctuur, guasha of moxa.

 

Moxa therapie, een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, is een ander benaming voor het bijvoetkruid (artemisia vulgaris) en staat bekend om haar verwarmende werking. Het kruid kan op verschillende manieren worden toegepast. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid worden geplaatst, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen.